Kétféle fűszeres lábszár
Igazi téli, húsevőket jóllakató fogás, kétféle húsból. A marhalábszár mellett ugyanaz disznóból is kerül bele. A disznó lábszár tulajdonképp a kicsontozott, bőr nélküli csülök, amit a Nagycsarnokban járva vettem.
Aki szereti bőrös csülökből is készítheti, de akkor is le kell venni a bőrét is kockákra vágva már a marhahússal együtt betenni a lábosba. Hamarosan ismételni fogom, mert amikor készült, még nem volt lassúfőzőm, pedig ez abban készítve különösen finom lehet.
3/4 kg marhalábszár
egy kicsontozott hátsó csülök húsa
1 dl olaj
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, reszelt citromhéj, őrölt koriander, pár szem borókabogyó, kakukkfű, rozmaring, zsálya, balzsamecet, szójaszósz
(vörösbor)
A fűszerekből az olajjal keverjünk pácot, és forgassuk bele a nagyobb darabokra vágott marhahúst. Éjszakára tegyük a hűtőbe pihenni.
A finomra vágott hagymát olajon pirítsuk világosra. Ha a csülök bőrét is beletesszük, most adjuk hozzá, és ha picit pirulni kezd, öntsük fel egy pohár vízzel vagy vöröborral. Adjuk hozzá a bepácolt marhahúst és kaparjuk hozzá az edényben maradt pácot is. Időnként megkavarva lassan pároljuk legalább egy órát. Ha zsírjára sülne, öntsünk alá kevés folyadékot.
A szintén nagyobb kockákra vágott csülökhúst is adjuk hozzá, és nyomjuk bele a fokhagymát, majd pároljuk tovább, amíg mindkettő megpuhul.
A végén egy pörköltszerűen rövid, tartalmas szaftban úsznak a puhára párolódott húsdarabok. Ízlés szerint kínálhatjuk krumplival, rizzsel, galuskával.