Menzanosztalgiás fasírt
Nem ritka a darált hús a konyhánkon, és nem csak akkor, ha menteni kell a nem megfelelő minőségű húst. Sokféle húsgombócot, cipót lepénykét készítettem már darált húsból, fasírtot is, de azt többnyire diónyi pici golyók formájában. Ismételt, nyomatékos célozgatások után ma olyan “igazi” fasírtot csináltam, mint amilyen a menzán is adnak: kenyérrel, nagyobbacska darabokban.
80 dkg dagadó
3 labdává felfújt műzsemle (épp alig volt saját sütésű kenyér idehaza)
2 tojás
1 fej hagyma
zsemlemorzsa
só, bors, majoranna, paprika, kömény
A csíkokra vágott húst ledaráltam, a hagymát kockázva megpirítottam. A hagymát a húsra tettem, ráütöttem a tojásokat és megfűszereztem. A zsemléket lapjában elvágtam, pillanatra a csap alá tartottam és már nyomtam is ki, különben végképp nem maradt volna belőle semmi se. Kézzel alaposan szétfasíroztam és összegyúrtam a hússal. Lapított golyókat, vagy inkább lepénykéket formázva alaposan morzsába hempergettem. Közepesen forró olajban, mindkét oldaláról megsütöttem.
Hagymás tört krumpli volt a körete édesszájúaknak csemege uborkával, bevállalósaknak töltött cseresznyepaprikával. Derekasan fogyott belőle. 🙂