Othello mákos csodája

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütemények

othello-makos1

Mióta megjelent, külön böngészőfülön őrzöm Napmátka receptjét, az Othello szőlős, mákos sütiről. Mindenképp ki akartam próbálni, így kapóra jött a reggeli telefon, hogy kell délutánra egy kis tepsi süti. Jó szokásom szerint változtattam rajta, javítva a liszt/mák arányt a tésztában, természetesen a mák javára.

2 tojás
1 dl tejszín
10 dkg barnacukor
15 dkg darált mák
3 dkg liszt
vanília
1 citrom lereszelt héja
csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
25-30 dkg Othello szőlő

A dolog neheze a szőlő kimagozása. Az Othello erősen ragaszkodik a  nagyocska magjához, amiből általában 3 is akad egy szemben. Ráadásul ezek a szemek nem hatalmasak, szóba se jöhetett a hullámcsattal történő kihorgászás. Nem volt más választásom, mint szemenként kettévágni és a kés hegyével kipiszkálni. Legkönnyebben akkor ment, amikor a mag fölső, gömbölyű végét támadtam meg a késsel. Összesen kb, 20 dkg szőlőszemet volt türelmem magtalanítani.

Innen már nem volt nehéz dolgom. A sütőt 170 fokra befűtöttem. Amíg melegedett kikevertem a tojást a cukorral, vaníliával, tejszínnel és a citrom lereszelt héjával. A mákot összekevertem a liszttel és a szódával, majd elkevertem a tojásosban. Beletöltöttem a sütőpapírral kibélelt kis tepsibe, rászórtam a szőlőszemeket és 15 perc alatt megsütöttem. Nagyon finom, szaftos sütemény lett belőle. Más, kevésbé macerás gyümölccsel is finom lehet, vagy gyümölcs helyett egy fagylattal.

Ugye diétás, hiszen alig van benne liszt? 🙂

 


2 hozzászólás a recepthez: “Othello mákos csodája”


  1. szepyke says:

    Szőlő és mák? Érdekes, amíg nem volt a szőlős VKF, nem is hittem volna, hogy mennyi mindenre használható a szőlő..

  2. Kata says:

    Egy mákos cucc csak diétás lehet:))Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: