Sárga rakott karfiol – gyors vacsora

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Húsmentes fogások

A maga egyszerűségében nagyon finom, gyors vacsora, ebből a télidőben is frissen elérhető zöldségféléből.

Remekül előkészíthető annyira, hogy csak át kelljen tenni a hűtőből a sütőbe, ahol fél óra alatt bőven megsül, és tálalható. Ha jénaiban sütjük, arra mindenképp ügyeljünk, hogy a hűtőhideg üveget bekapcsolás előtt tegyük a sütőbe és légkeveréssel vagy nem egészen nagy lángon kezdjük melegíteni, nehogy az üveg elpattanjon.

1 fej karfiol
tej
kurkuma vagy curry
6 keményre főtt tojás
tejszín vagy tejföl
keményítő
só, fehérbors, szerecsendió
reszelt sajt

A karfiolt szedjük rózsáira és áztassuk be hideg vízbe 10 percre. Ettől leázik az összes rajta levő homokszem és az esetleges lakói is távoznak. Kurkumával, curryvel színesített tejbe, esetleg fele víz – fele tejbe téve főzzük meg, de csak roppanósra, na kenődjön szét, ha hozzá nyúlunk. Szűrjük le és hagyjuk lecsepegni, hűlni.

Hámozzuk meg a tojásokat és kedvünk szerint vágjuk szeletekre vagy gerezdekre. A karfiol rózsákkal váltakozva tegyük akkora tepsibe, jénai fedőbe, hogy egy rétegben férjenek el. A tejszínt vagy tejfölt keverjük el a keményítővel, sózzuk , borsozzuk és adjunk hozzá szerecsendiót is. Egyenletesen osszuk el a tetején, hogy mindenütt bevonjuk a karfiol rózsákat. Szórjunk a tetejére reszelt sajtot, és ha nem azonnal sütjük, lefóliázva tegyük a hűtőbe. Ha nem úgy alakul, ahogy terveztük, akár két napig is szépen vár a sorára.

Hideg sütőbe téve, 180 fokra állítva fél óra alatt elkészül. Aki ezt sem szeretné teljesen hús nélkül fogyasztani, az karikázzon közé egy kis kolbászt, vagy vágjon csíkokra néhány szelet sonkát.

 

%d blogger ezt szereti: