Savanyú mustáros körte
Nem teljesen érett körtéből készül ez a recept, finom savanyúsággá nemesítve a nyersen alig élvezhető gyümölcsöt.
2 kg körte
5 dl borecet
40 dkg cukor
10 dkg mustármag
5 dkg torma
darabka fahéj
A meghámozott körték magházát vágjuk ki, a fél körtéket vágjuk hosszában négyfelé. A tormát hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra. Forraljunk fel fél liter vizet a cukorral, fahéjjal és az ecettel. Főzzük benne a körtéket néhány percig, hogy kezdjenek puhulni, de még maradjanak rugalmasak. A félig főtt körtegerezdeket rakosgassuk üvegekbe, szórjuk rá a mustármagot és a tormakockákat. Öntsük rá a leszűrt főzőlevet, zárjuk le és tegyük a kamrába. Pár hétig hagyjuk összeérni, csak utána bontsuk meg. A mustártól és tormától különleges ízű savanyúság.
10 dkg mustármag? Nem sok az?
Nem sok az, szerintem. Az egész mustármagtól nem lesz csípős.