Tejes karfiolleves
Ez a leves készült annak a karfiolnak a félretett részéből.
Kicsit más, mint a magyaros, paprikás leves. Könnyebb, és a tejben való főzéstől a karfiol sokat veszít jellegzetes illatából, ami sokak szerint már szag.
Ebbe most egy fél marék rizs került levesbetétnek, de lehetett volna akár galuska is.
Mert levesbetétnek lennie kell. Ezt kedves ismerősünk jegyeztette meg velünk. Egy ízben húzták a szájukat a gyerekei, hogy Anyúúúú, ez most leves, vagy főzelék? Bedühödött és megkérdezte: van benne betét? Nincs? Akkor edd főzeléknek!
kb. 30 dkg karfiol
2 vékony szál sárgarépa
6 dl tej
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
kevés rizs
só, petrezselyemzöld / snidling
A vékonyra karikázott répát pár percig pároljuk a felforrósított olajban, hogy kicsit üvegessé váljon. Ettől jobb íze lesz és a színét is szebben kiadja. Szórjuk meg a liszttel és pár pillanatig együtt pirítsuk. Adjuk hozzá a rózsáira bontott karfiolt, és öntsük fel a tejjel és ugyanannyi vízzel. Szórjuk bele a rizst és sózzuk meg. Lefedve, csendesen főzzük kb. 20 percig, az alatt minden megpuhul. Pár kanál tejfölt keverjünk simára benne és szórjuk meg petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.