Csipkedett lencseleves
A lencse a hüvelyesek között az expressz. 20 perc alatt megfő, ha ázott néhány órát, de ha nem, akkor sem kell fél óránál sokkal több a puhulásához. Ezzel ideális hozzávalója a gyors, téli fogásoknak. A babhoz képest a kellemetlen mellékhatásai is szelídebbek, érzékeny gyomrúaknak inkább való.
Így, hogy csipkedett – ezzel a névvel illették a Kis-Alföldön – is főtt benne, remek egytálétel, amiből egy tányérral is jól lakhatunk, utána már csak tudjunk ellenállni a másodiknak.
25 dkg lencse
10 dkg szárazkolbász
2 hámozott paradicsom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, csombor (borsikafű)
1 tojásból csipkedett
A hagymát vágjuk apró kockákra és kevés zsiradékon pirítsuk világosra. Dobjuk rá a karikázott kolbászt és picit forrósítsuk át. Nagyon ne pirítsuk, mert megég benne a paprika, és nem csak a színe lesz csúnya, de keserűvé is válik. Öntsük fel vízzel vagy húslével, és tegyük bele a lencsét. A paradicsomot vágjuk össze és keverjük a levesbe, majd szórjuk meg bőkezűen csomborral . Nyomjuk bele a fokhagymát és a tésztát, majd főzzük a lencse puhulásáig. Közben kóstoljuk meg a levét, és ha a kolbásztól nem elég sós, szórjunk bele keveset.
Szerintem tejföl nélkül is finom, de a tányéron megtejfölözve tagadhatatlanul mutatósabb.