Gyors lencsés egytál
Az idő hűvösebbre fordulásával egyre jobban esik egy tartalmas leves. Ez a recept pont ilyenre való, nyugodtan megteszi egytálételnek is. Aki szereti főzhet bele virslit is, azzal végképp jóllakatásra való. A főzési időt beleszámítva is megvan háromnegyed óra alatt, mindössze célszerű nem elfelejteni beáztatni a lencsét.
25 dkg lencse (de lehet apró szemű fehér bab is)
10 dkg füstölt szalonna apróra vágva
2 kis fej hagyma apróra vágva
1 szál füstölt kolbász karikákra vágva
hús alaplé (1-2 db marhahúsleves-kocka)
1 kis doboz paradicsompüré
só
bors
kakkukkfű
bazsalikom
pici rozmaring
Az előző este beáztatott lencsét (babot) fölteszem főni az alaplébe. Ha vízben főzöm és felforrt, beleteszem a leveskocká(ka)t is. Ezenközben az apróra vágott szalonnát kiolvasztom, rádobom a hagymát, megpirítom. Ha ez megvan, ráteszem a kolbászt, zsírjára pirítom. A megsült zagyvalékot beleteszem a levesbe + a paradicsomot és a fűszereket. Addig főzöm, amíg a lencse / bab puha nem lesz. Tejföllel tálalom.
Ez az eredeti recept. Én annyit egyszerűsítettem rajta, hogy a kiolvasztott szalonnán megpirítom a hagymát, átforgatom rajta a kolbászt, majd beleöntöm a lencsét. Felöntöm annyi alaplével / vízzel, hogy jól ellepje, (beledobom a leveskockát,) belekaparom a paradicsompürét. Fűszerezem és addig főzöm, amíg megpuhul. A lencsének, főleg ha be volt áztatva – nem kell több 10 – 15 percnél. Ne főjön szét, inkább maradjon harapható. Szerintem nem kell rá tejföl, de el nem rontja. Aki szereti nyomjon bele egy gerezd fokhagymát is.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Minden szilveszterkor „legyártom” a magam lencse kajáit, majd mivel egyedül én szeretm, meg is marad. Imádom a lencsét, és ahhoz képest, hogy hüvelyes, 15 perc alatt megfő, szemben a babbal. Gyors, és finom. Egy jó lencsefőzelék, egy szép sültkolbásszal…
De ez is nagyon jól hangzik!