Gyors réteslisztes rozskenyér

Kategória: Kenyér

Azt nem mondom, hogy hirtelen felindulásból sütöttem ezt a veknit, mert felindulva a marhahús megsütésére voltam, de ha egyszer jön a jelzés, hogy fogytán a kenyér, csak kell sütni valamit.

Gyorsan felleltároztam a lisztkészleteket és kiolvasztottam egy kocka élesztőt. A Karácsony óta a hűtőben pihenő kovász most nem került sorra, csak nem lesz baja a következő kenyérig.

Most se tudok pontos receptet adni, mennyiségekkel, mert most sem használtam a mérleget. Legyen ez bíztatás a kenyérsütéstől félőknek, nem akkora varázslatról van szó, ami csak akkor sikerül, ha mindent pontosan betartunk. Az is igaz, hogy a kenyereim nem reprodukálhatóak, akkor is mindig másképp sikereülnek, amikor ugyanazokból a lisztekből dagasztom.

Az élesztőt egy bögre vízben feloldottam, elkevertem benne 2 -3 evőkanyálnyi burgonyapelyhet (nem volt már előre megfőzött és adagokban befagyasztott tört krumplim, amit kenyérsütéshez szoktam előkészíteni). Egy zacskó alján volt vagy 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, azt öntöttem bele először. Utána töltöttem hasonló mennyiségű réteslisztet, hogy ellensúlyozza a rozs ragacsosságát, ekkor ugyanis még egy saját lábán megálló cipót terveztem belőle. Még finomlisztből is tettem hozzá, talán 10 15 dkg-mal. Egy kanál só és még egy kis víz ment a tálba, az meg a gép alá, hadd dolgozzon a dagasztással. Dagasztás közben eszembe jutott, hogy sokan ajánlják a sütőzacskóban való kenyérsütést. Annyi minden készítettem már sütőzacskóban, gondoltam kipróbálom végre kenyérrel is. Ekkor felrémlett a szinte tökéletesre sült kenyér, ami jénaiban készült, öntöttem hát még egy kis vizet a tésztához, hadd legyen hasonlóan lágy.

Nem tudom mennyi ideig kelt, közben a húst daráltam, de amikor szép nagy lett, átvakartam a formába és újra kelesztettem. A sütőt 250 fokra melegítettem elő és a bevágott tetejű, vízzel megsimogatott kenyeret, formástul betettem a nagyméretű sütőzacskóba. Bekötöttem és ment a sütőbe. 10 perc után visszavettem 200 fokra, és kb. 40 perc elteltével késznek nyilvánítottam. Nem lett csúnya, se rossz, de nem győzött meg a sütőzacskó ilyen célú használatáról. A szokottra hasonlítóan ropogós héjú, rugalmas belű kenyér lett, nem nyújtott annyi többletet a zacskózás, hogy ezentúl minden kenyérhez elhasználnék egy 60 – 70 Ft-os zacskót.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: