Zúzapörkölt

Kategória: Belsőségek, Szárnyasok

zuzaporkolt1Miután ügyesen belejöttünk a zúza tisztításába, és a leeső részekkel megörvendeztettük a macskát, főzzünk belőle valami finomat. A trendi, de nagyon finom, konfitált zúzára már utaltam a tisztítás leírásában, most a klasszikus recept jön, a zúzapörkölt. A marhahúshoz hasonlóan hosszú párolási időt igényel. Mivel jószerével semmi zsírt nem tartalmaz, különösen alkalmas zsírszegény, diétás pörkölt főzésére.

1,5 kg zúza (pucolva több 1 kg-nál)
30 dkg hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
paprika
szalonna

A tisztított zúzákat vágjuk ízlésünk szerinti méretű darabokra, a hagymát vágjuk kockákra. Annyi szalonnát vágjunk kockára, amennyi zsírt szeretnénk a pörköltünk alatt látni. Olvasszuk ki a szalonna zsírját, pirítsuk meg rajta a hagymát. Forgassuk át rajta a húst, amíg kifehéredik. Sózzuk, szórjuk rá a paprika harmadát és nyomjuk rá az egyik gerezd fokhagymát. Fedő alatt, kis lángon pároljuk, időnként megkeverve. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt levét. Amikor már puhul, tegyük rá a maradék paprikát és nyomjuk rá a többi fokhagymát is. Szezonban, amikor van íze a zöldpaprikának és a paradicsomnak, egy-egy darabot főzzünk bele. Tálalhatjuk főtt krumplival, galuskával, de a titkos tippem hozzá a puliszka.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Zúzapörkölt”


  1. anna says:

    esznajonjo énis csinátam

  2. piros says:

    Igen nagyon finom!
    Letisztitottam, de ég mindig van szaga.
    hogyan szagtalanitsam? Hús boltba vettem.

  3. jókaja says:

    Szerintem mire megfő, elmegy az. A nyers csirke szaga se egy parfüm 😉
    Ha zavaró, leforrázhatod ecetes vízzel. Utána leöblíted és mehet a pörköltbe.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: