Szezámmagos krumplis kenyér | Jó kaja

Szezámmagos krumplis kenyér

Kategória: Kenyér

szezamoskenyer1Sok éve már csak a saját sütésű kenyerünket esszük, időnként ismétlődő receptek alapján. Az abszolút kedvenc a krumplis kenyér, a maga puhaságával, szaftosságával. Azért azt is csak meg- megbolondítom egy kis rozsliszttel, tönköllyel vagy belekevert magokkal.

Általában megfőzök egyszerre egy 2 kg-os zacskó krumplit, áttöröm és 5 zacskóban befagyasztom. Így bármikor csak ki kell olvasztani, ha sütni akarok.

80 dkg liszt (lehet egy része rozs vagy tönköly)
40 dkg krumpli
1 kocka élesztő
2 dkg só (egy evőkanálnyi)
szezámmag

A szezámmagot teflonos serpenyőben kevergetve, pirítsuk sötét sárgára. Érezni fogjuk, hogy így sokkal erőteljesebb, finomabb íze és illata van. Ha kihűlt tegyünk félre egy kicsit, amit majd a tetejére szórunk, a többit kávdarálóval, vagy a forgókéses aprítóban törjük össze, hogy jobban kiadja az ízét. Keverjük a lisztbe a szezámot és a sót, adjuk hozzá a krumplit. Egy bögre vízben oldjuk fel az élesztőt, és töltsük a lisztbe. Kezdjük dagasztani és annyi vizet adagoljunk hozzá, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. A megdagasztott tésztalabdát lisztezzük be, és letakarva hagyjuk kelni. Fél óra után nézzük meg, mert ha nagyon meleg a konyha, hamar megkel. Általában 50-60 perc az első kelesztési idő, annyi alatt szépen megdagad. Lisztezzük meg a tetejét és válasszuk le a tál oldaláról, ha hozzáragadt volna. Tegyük sütőformába, vagy alakítsuk cipónak és tegyük sütőpapírra. Takarjuk le egy konyharuhával, és másodszor is kelesszük meg.

A második kelesztés hamarabb megvan, érdemes egy negyed óra után ránézni és bekapcsolni a sütőt 220 fokra. A kenyér tetejét kenjük meg tojással vagy tejjel és szórjuk rá a félretett szezámmagot. A tejjel kent kenyér mattabb, a tojással kent fényesebb héjú lesz.

szezamoskenyer2Tegyük be a sütőbe és 5 perc után vegyük vissza a hőmérsékletét 180 fokra. Egy ilyen másfél kilós kenyérnek 50 perc körül van a sülési ideje. Ha az illatát hamarabb érezzük meg, nézzünk rá. Amikor szép a színe vegyük ki – kesztyűvel, konyharuhákkal – és kopogtassuk meg az alját. Ha kopogó, kongó hangja van, a kenyerünk megsűlt. Tegyük rácsra amíg hűtjük, hogy a belsejéből párolgó gőz, ne áztassa el az alsó héját. Amikor vághatóra langyosodott, megjutalmazhatjuk magunkat a – kizárólag a fényképezés kedvéért – levágott végével.

 





%d blogger ezt szereti: